HUSK SIKKERHEDEN – Vinteren er over os

Det er ved at være tid til at finde vinterudstyret og klargøre bilen til de kolde og glatte ture. 

Vintervejrets sne og frost udgør en større risiko for kørslen og derfor har vi her samlet nogle tips for at gøre din kørsel mere sikker til vinter. 

Den farligste temperatur for trafikken ligger lige omk  ring frysepunktet. Ligesom med regn, hvor vejene er mest glatte når regnen falder på. Regnvandet mixes sammen med de olierester der ligger på vejen og gør den glat, men efter at vandet har faldet et stykke tid, vaskes vejen ren og det glatte føre forsvinder. Ligesom regn, har temperaturen ved frysepunktet den samme egenskab, hvor vand, is, sne og olie bliver samlet til en glat vejbane.

Kørsel i vintervejret
Inden du begynder din færdsel ude på vintervejene, er der nogle vigtige punkter der kan efterses.

Sneen der falder og duggede ruder gør førerens synsfelt snæver. En af de største udfordringer der kommer med vintervejret, er førerens tildækkede synsfelt. For at blive vinterklar er det derfor en god ide at se vinduesviskerne efter. Hvis ikke gummiet er blødt og nyt så skift viskerne til et par nye, inden frosten rigtigt træder i kraft.

Et par vinduesviskere er dog ikke behjælpelige, med tilduggede ruder, på indersiden af bilen. Ved at åbne for vinduerne og trække frisk luft ind i bilen eller ved at tænde for bilens aircondition, afhjælpes dette problem bedst.

Tjek op på om bilens for og baglygter er rene og virker. Førerens synsfelt forbedres enormt ved at køre med lys der virker og på samme tid kan de andre bilister få et overblik over hvor du er.

Vinterdæk er et must. Sørg for at bilen har fået sat vinterdæk på for at forhindre eventuelle skrid.

Kontroller vejret inden du kører
Når du skal ud og køre i vintervejret er et af de bedste råd at køre efter forholdene og at være forberedt på dem. Det virker som noget alle ved, men mange glemmer at tjekke vejrudsigten inden de skal ud på de glatte veje. Det er et vigtigt element så man ikke tager chancer hvis man er i tidsnød. Tjek derfor vejrudsigten inden du skal afsted og ta afsted i god tid hvis forholdene er for hårde. DMI er et rigtigt godt bud på hvor du kan se hvordan forholdene bliver.

Det er også en mulighed at kontakte vejdirektoratet på tlf. 80 20 20 20 og er til fri benyttelse.

Med det i tankerne er du forberedt på dagens kørsel.

Kørsel på de glatte veje
At køre efter forholdene vil sige at man skal være opmærksom på nogle bestemte elementer:

  • Isslag, opstår typisk på strækninger der er lavtliggende, så kør efter forholdene
  • Hold farten nede, man kan aldrig være for forsigtig i vintervejret og det glatte føre
  • Hold afstand, signaler i god tid så andre kørere kan nå at registrere det

Hvis ulykken opstår og bilen skrider – Hvad så??
Hvis der er taget højde for de forskellige ting og uheldet alligevel er ude, hvad skal man så gøre. Alle kan huske deres tur på glatbanen og det er her teknikkerne skal tages i brug. Prøv ikke at gå i panik, panikken gør forværrer ofte situationen og fører hurtigt til unødvendige bevægelser. Ved kørsel på glatte veje er det vigtigste at have rolige bevægelser så man har kontrollen med bilen, put foden på koblingen og slip speederen og styr bilen roligt ind på vejen igen.

Kør varsomt – Få styr på din kørsel med Greenabout Move

Skriv en kommentar


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *